Edit Content

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau asigura asistenta medicala preventiva, curativa si recuperatorie, primara si secundara locuitorilor din municipiul Bacau si a comunelor arondate acestuia, reprezentand peste 47% din populatia judetului

Contact

Hepatita B & D, tratată cu succes la SJU Bacău

Hepatita B & D, tratată cu succes la SJU Bacău

  • Home
  • -
  • Anunturi & Comunicate
  • -
  • Hepatita B & D, tratată cu succes la SJU Bacău
Hepatita B & D, tratată cu succes la SJU Bacău

Hepatita B & D, tratată cu succes la SJU Bacău

 

La Secția „Gastroenterologie” sunt internați pacienți din tot județul, cu afecțiuni ale esofagului, duodenului, intestinului subțire, ale celui gros, precum și cu boli ale ficatului sau pancreasului.

Însă, cazurile cele mai numeroase sunt pacienții cu ciroze hepatice, atât toxice, cât și virale post-necrotice. Aici, trebuie să fac o mențiune vizavi de hepatitele cronice virale – cu virus hepatic B, C, D. Noi, ca spital județean clinic, din 2018, putem să facem tratament pentru acest tip de hepatită C, fără interferon, care, se știe, nu se efectuează în orice spital, ci, de regulă, în cele universitare. Iar, din 2024, tratăm și cazurile de hepatită B + D, noi fiind printre puținii din regiunea Moldovei, alături de spitalul universitar din Iași, care facem această procedură. Or, asta determină o creștere a adresabilității pacienților, inclusiv din județele limitrofe”, a spus dna dr. Elena Popovici, medic primar – doctor în medicină și medic șef Secție Gastroenterologie.

Atragem atenția asupra cazurilor de îmbolnăvire cu virusul hepatitei C, care, la fel ca în cazurile hepatitei virale B sau a infectării cu virusul HIV, au fost determinate, printre altele, de proliferarea, la nivel național, a consumului de droguri prin injectare.

Screening-ul pentru cancerul colorectal, metoda de prevenție care poate salva vieți


Ulcerele gastrice și duodenale completează lista patologiilor care ajung pe Secția Gastroenterologie, analizele asupra sindroamelor anemice detectând, din păcate, tot mai multe afecțiuni tumorale. Este în așteptare demararea, la nivel național sau de spitale pilot, a programului de screening pentru cancerul colorectal, când, cel mai probabil, SJU Bacău va începe să efectueze proceduri medicale și pe acest segment.

Va fi mult mai ușor să descoperi o leziune la un nivel incipient, cum ar fi acei polipi la colon, pe care să-i și eliminăm, decât să se ajungă la tumori în stadii avansate, știut fiind faptul că aceștia sunt leziuni pre-canceroase. Semnele existenței unor polipi sunt destul de rare, dar dacă pacientul are, de exemplu, o rectoragie – sângerare la nivelul rectului anusului, iar aici trebuie făcut bine controlul, pentru că de multe ori pot fi concomitențe, pacientul neprezentându-se la medic pe motiv că ar crede că sângerarea ar fi de la hemoroizi, iar în realitate poți să descoperi polipi sau chiar tumori recto-colonice”, explică dna dr Popovici.

În prezent, există posibilitatea de a investiga, foarte bine, prin metode noi, în special endoscopice, ceea ce ne ajută să stabilim, cu acuratețe, un diagnostic, dar și să facem tratamente specifice endoscopice. Diagnosticăm și tratăm endoscopic o serie de patologii care au legătură cu gastroenterologia, cum ar fi cele în regim de urgență – ligatura de varice esofagiene, în contextul hemoragiilor digestive superioare, aplicarea de clip-uri, în contextul bolii ulceroase, injectare de adrenalină etc. Sau, la «la rece», putem să facem polipectomii – extirparea polipilor de la nivelul colonului, al intestinului gros, se pot monta gastrostome pentru alimentație etc. Iar, toate acestea au fost posibile ca urmare a dotărilor cu aparatură specifică, făcute în ultimii ani, la Spitalul Județean de Urgențe Bacău”, a subliniat medicul șef Elena Popovici.

Dr. Elena Popovici este medic șef al Secției Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgențe (SJU) Bacău, încă din anul 2000. Secția Gastroenterologie este una dintre cele mai aglomerate din spital, având în dotare 35 de paturi (cu reale perspective de creștere la 39 de paturi, dintre care 5 pentru pacienții în terapie acuți). Aici, se înregistrează, lunar, circa 160 de internări continue și alte 150 internări de o zi.