Edit Content

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau asigura asistenta medicala preventiva, curativa si recuperatorie, primara si secundara locuitorilor din municipiul Bacau si a comunelor arondate acestuia, reprezentand peste 47% din populatia judetului

Contact

Onco Multi Suport – „Îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici”

Onco Multi Suport – „Îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici”

  • Home
  • -
  • Anunturi & Comunicate
  • -
  • Onco Multi Suport – „Îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici”
Onco Multi Suport – „Îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici”

ONCO MULTI SUPORT – un sprijin real pentru îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer

Joi, 24 octombrie, la Sala de conferințe – Maternitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău, a avut loc lansarea oficială a Proiectului ONCO MULTI SUPORT- „Îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici”.

Evenimentul a beneficiat de prezența senatoarei dr. Bianca Purcărin, a dr. Mihaela Arim – directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bacău, dr. Marilena Căliman – președintele Colegiului Medicilor Bacău, Cezar Irimia – președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, dr. Cătălin Andriescu – președintele Asociației Medicilor de Familie din Județul Bacău, dr. Mihaela Spiridon – medicul șef al Secției Oncologie din cadrul SJU Bacău, alături de medici și personal sanitar din cadrul instituției, pacienți oncologici, precum și reprezentanți ai mass media locală.


În fiecare an, peste 95,000 de romani află că au o forma de cancer. Numărul pacienților este în creștere si la Spitalul Județean de Urgență Bacău. De la începutul anului 2024, am avut peste 1,000 de pacienți cu spitalizare continuă și peste 3,000 cu internare de zi. Datele tot mai îngrijorătoare ne atrag atenția asupra prevenției și a screening-ului pentru depistarea precoce, dar ne și responsabilizează pe noi, ca instituție medicală, să venim în întâmpinarea nevoilor pacienților prin soluții concrete și complete. Înțelegem durerea și anxietatea prin care trec pacienții oncologici și familiile lor. Știm că diagnosticul de cancer aduce cu sine o povară emoțională imensă și că fiecare moment contează. Echipa noastră medicală depune toate eforturile pentru a oferi cele mai bune îngrijiri. Prin urmare, astăzi, lansăm proiectul ONCO MULTI SUPORT care, pe lângă medicația clasică a pacientilor oncologici, vine să-i ajute să depășească momentele grele prin care trec”, a declarat directorul medical al SJU Bacău, dr. Aurelia Țaga. 


Inițiat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), proiectul ONCO MULTI SUPORT  a apărut ca urmare a concluziilor specialiștilor oncologi din Europa și Statele Unite ale Americii conform cărora medicamentele, tehnologia și cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie.

În Bacău, am găsit o ușă deschisă. Ceea ce ne mobilizează să facem lucruri mai bune pentru pacienții pe care-i reprezentăm, eu fiind unul dintre ei. De altfel, ieri m-am externat ca să pot veni aici, pentru că avem treabă, nu avem timp de lamentări. Aici, pornim proiectul pilot de recuperare a pacientului oncologic și, iată, pornim cu dreptul. Ne bucurăm că avem doctori de elită, apreciați în toată lumea, nu doar în țară”, a transmis Cezar Irimia – președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.


Programul este structurat pe mai multe direcții: nutriția pacientului oncologic, consilierea psihologică a pacientului și a familiei acestuia, kinetoterapia și recuperarea medicală, precum și managementul și terapia limfedemului.


 „E foarte important ca dieteticianul să facă parte din familia multidisciplinară, pentru că, iată!, există aceste probleme legate de nutriție. Prima întrebare a pacientului, după ce este diagnostoicat cu această boală, este «Eu ce mănânc?». Or medicul oncolog trebuie să știe că, în orașul unde locuiește sau unde lucrează, există un dietetician pe care să-l recomande bolnavilor oncologici. La fel de importantă este psihoterapia, pentru că, în astfel de cazuri, șocul este foarte mare, iar pacientul are nevoie de un suport psihologic, la fel și familia sa. Importantă este și recuperarea fizică, după intervențiile chirurgicale, inclusiv după chimioterapii, când apare limfedemul”, a punctat Roxana Raluca Bârzu, coordonatoarea proiectului.


Practic, acești specialiști vor acorda bolnavilor cu afecțiuni oncologice o serie de servicii particularizate, în scopul îmbunătățirii semnificative a calității vieții pacienților. În acest sens, vor fi amenajate spații în cadrul spitalului unde, pe de o parte, un dietetician calificat pe segmentul oncologic îi va putea consilia pe bolnavi în privința alimentației adecvate pacientului care urmează o terapie oncologică.

Pe de altă parte, un psiholog clinician, specializat în psiho-oncologie, va oferi gratuit consultații, consiliere și terapie psihologică, atât celor aflați în tratament, dar și aparținătorilor acestora.

Nu în ultimul rând, în cadrul acestui proiect, bolnavii de cancer vor beneficia și de consultații și management al limfedemului, consultații de kinetoterapie și de recuperare medicală, atât în timpul tratamentului, cât și post-tratament.


Faptul că noi abordăm această problemă într-o echipă  le oferă oamenilor încredere. Când ești singur, orice zvon, orice informație care ajunge la tine te debusolează. În schimb, dacă știi că, lângă tine, există o echipă, ai altă încredere. Referindu-mă la Asociația SOFI ROZ Bacău, membră a FABC, pe lângă faptul că doamnele de acolo sunt niște luptătoare, admir susținerea pe care am văzut-o acolo. Doamnele se susțin unele pe altele și ne susțin și pe noi, medicii și întreaga echipă. La fel și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România”, a arătat dr. Mihaela Spiridon – medicul șef al Secției Oncologie  din cadrul SJU Bacău.


Care este traseul?

Pacienții vor avea acces gratuit la aceste servicii în baza unui bilet de trimitere, special conceput pentru acest proiect. Practic, fiecare medic specialist de la SJU Bacău va elibera pacientului un astfel de bilet de trimitere care, de altfel, include rubricile celor 3 etape din acest proiect – nutriție și dietetică, psihoterapie oncologică, precum și terapia limfedemului și în recuperarea fizică medicală. Medicul specialist va bifa etapele pe care le recomandă pacientului oncologic, după care bolnavul va apela numărul de Call Center – 0770.737.670, în vederea obținerii programării la Nutriție, Psihologie sau la Terapia și managentul limfedemului.

 

Nutriție oncologică individualizată
 
De reținut că toate direcțiile pe care este structurat proiectul sunt foarte importante în reușita tratamentului oncologic. Și asta în condițiile în care, se știe, o schemă nutrițională individualizată (corect stabilită de un specialist, în funcție de forma de cancer) îl poate ajuta considerabil de mult pe pacient să suporte tratamentul (chimioterapie, radioterapie, chirurgie și imunoterapie).
 
Din păcate, de cele mai multe ori, pacienţii își iau singuri informația, direct de pe internet, ajungând, astfel, ca înainte de a începe terapia să fie dezechilibrați, din punct de vedere nutrițional. Sunt și multe cazuri în care bolnavul, de exemplu, înainte să înceapă tratamentul, adoptă tot felul de diete restrictive care, în realitate, nu fac decât să epuizeze organismul. Nu mai vorbim despre acele așa-zise «alimente miraculoase». Or, cu ajutorul specialiștilor în nutriție, vrem să desființam aceste mituri și să oferim pacienților informații corecte în ceea ce privește alimentația lor în etape diferite ale bolii și ale tratamentului”, a subliniat Roxana Raluca Bârzu, coordonatoarea proiectului.
Prin urmare, pe toată perioada terapiei oncologice, pacientul va fi consultat, evaluat, monitorizat, iar în funcție de tipul de tumoră, de stadiul acesteia, precum și de schema de tratament oncologic, bolnavul urmează să primească o terapie nutrițională, astfel încât să răspundă mai bine la terapia oncologică.
 
Psihologie oncologică în gestionarea emoțiilor
 
Pe de altă parte, și consultațiile, alături de consilierea și terapia psihologică pot determina creșterea complianței la tratament a pacienților oncologici, a stimei de sine, dar și acceptarea diagnosticului. Lucru valabil inclusiv în cazul rudelor pacienților, afectate și ele de un astfel de eveniment nedorit, apărut în viețile lor. De aceea, pacienții și aparținătorii, deopotrivă, vor beneficia din partea specialiștilor psihologi de sesiuni gratuite de psihoterapie, axate pe recomandări despre cum să își gestioneze stările de depresie și anxietate, stările de panică, de furie, de oboseală psihică și mai ales insomniile. 
 
Terapia limfedemului, importantă post-tratament 
 
Nu în ultimul rând, consultațiile și managementul limfedemului (o complicație care apare în urma intervențiilor chirurgicale oncologice n.a.), alături de kinetoterapia și recuperarea medicală (din timpul tratamentului, dar și post-tratament), ajută bolnavul să ducă o viață cât mai apropiată de normalitate. Astfel, pacienții oncologici vor fi consultați gratuit de terapeuți specializați în managementul și tratamentul limfedemului, alături de profesioniștii în recuperarea și refacerea fizică post-operatorie, dar și de cei specializați în terapia musculo-scheletală. Vor fi folosite exerciții fizice, alături de metode de relaxare și de respirație care ar putea îmbunătăți starea fizică generală a pacientului oncologic. Se poate ajunge la o ameliorare considerabilă a stărilor de insomnie, depresie și anxietate, dar și a oboselii accentuate cu care pacienții oncologici se confruntă, în mod obișnuit, atunci când sunt în tratament sau care pot apărea ca efect secundar al tratamentului.