Importanța echipei multidisciplinare în managementul de caz pentru pacienți: Femeie de 45 de ani, depistată cu cancer genital, salvată de medicii SJU Bacău
T. N., o pacientă în vârstă de 45 de ani, din zona rurală a județului, a aflat despre boala oncologică de care suferea abia când s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău. Fusese adusă cu ambulanța, urmare a unei sângerări genitale majore.
Pacienta se confruntase cu probleme de sănătate cu mai mult timp în urmă, când sesizase o slăbiciune la nivelul picioarelor, urmată de imposibilitatea de a se deplasa. Însă, distanța mare față de spital, la care s-au adăugat grijile cotidiene, au determinat-o să apeleze la un medic mult mai târziu.
„Pacienta a fost preluată de personalul Maternității SJU Bacău. Chiuretajul uterin, efectuat pentru oprirea sângerării, a fost urmat, din păcate, de stabilirea diagnosticului de cancer uterin. A fost necesară o intervenție chirurgicală mai amplă, de îndepărtare a uterului afectat. Problemele de sănătate cardiace și neurologice vechi, neglijate, pentru care pacienta nu urma un tratament, au presupus examinări cardiologice repetate, în vederea efectuării de investigații și a prescrierii tratamentului. În final, a fost echilibrată cardiovascular de către medicii din Secția «Cardiologie», în vederea pregătirii intervenției chirurgicale”, aflăm de la dr. Roxana Florina Calapod, Director Medical SJU Bacău.
Din păcate, problemele nu s-au oprit aici, pacienta fiind transferată la Secția „Neurologie”, cu suspiciunea de Miastenia gravis, o boală autoimună neuromusculară. Aici, a fost preluată de dr. Adriana Mihăilescu, iar în urma consultului i s-a stabilit diagnosticul de Distrofie miotonică, afecțiune care implică pierderea progresivă a masei musculare și reducerea forței musculare asociate acesteia. Cu alte cuvinte, femeia nu se deplasa, fiind țintuită în scaunul cu rotile.
„Era extrem de important să aflăm boala care a adus pacienta în scaunul cu rotile, astfel încât să fie stabilit tipul de anestezie, dar și îngrijirile din «postoperator»”, subliniază dr. Roxana Florina Calapod.
Într-un final, pacienta este preluată în Secția Obstetrică Ginecologie I a Maternității, unde echipa formată din dr. Apintilesei Constantin – medic anestezie și terapie intensivă, dr. Popa Marius și dr. Beleuță Octavian – medici obstetrică ginecologie, a efectuat intervenția chirurgicală pentru cancerul de endometru. La bunul mers al intervenției chirurgicale a contribuit, ca de fiecare dată, echipa de asistente și infirmiere a Blocului Operator Maternitate. Spre mulțumirea tuturor, evoluția postoperatorie a fost favorabilă, pacienta fiind externată, vindecată chirurgical.
„Este un caz fericit, de cancer de endometru, diagnosticat într-un stadiu incipient. O reală provocare pentru echipa de medici – cardiolog, neurolog, anestezist și obstetrician-ginecolog – date fiind afecțiunile vechi nediagnosticate și, evident, netratate. Plus că pacienta a necesitat spitalizare mai lungă, impunându-se îngrijiri sporite urmare a scorului de dependență mare. Îndemnăm pacienții noștri să se prezinte din timp la medic. O consultație de rutină ne salvează viața!”, este mesajul transmis de dr. Calapod.
❗Cancerul de endometru (o formă de cancer uterin) ocupă locul 4 în rândul cancerelor ginecologice, reprezentând 7,8 % dintre acestea. Diagnosticat la timp, în stadiul I, supraviețuirea la 5 ani este de peste 95%. Obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sunt principalii factori de risc care determină apariția acestui tip de cancer. Marea majoritate a cazurilor apar după vârsta de 50 de ani, dar din păcate semnalăm tot mai des cazuri la femei mai tinere. Controlul ginecologic anual sau prezentarea de urgență la medicul ginecolog, în cazul apariției de sângerări neregulate abundente, sau reapariția sângerării după instalarea menopauzei, permite un diagnostic al acestei boli în stadiile incipiente.