Sectia Obstetrica Ginecologie I face parte din Maternitatea SJU Bacau si se incadreaza in nivelul UGON III conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1881/2006 privind ierarhizarea maternitatilor.
Maternitatea SJU Bacau este certificata de UNICEF in sistemul Spital Prieten al Copilului, saloanele fiind in sistem roomin – in .
In cadrul Maternitatii este in permanenta prin linia de garda medic ginecolog, medic ATI si medic neonatolog , abordarea pacientelor facandu-se in echipa.
La parter functioneaza serviciul internari si primiri urgente , gravidele precum si pacientele cu patologie ginecologica acuta prezentandu-se direct la Maternitate.
Sectia de Obstetrica si Ginecologie I are saloane distribuite pe patologie, totalizand 73 de paturi dispuse in :
– Sector septic , Spitalizare de zi – parter ;
– Sector patologie obstetricala, Sector patologie ginecologica – et. I ;
– Sector lehuzie – et. II ;
– Sali nastere cu boxe individuale .
Saloanele sunt prevazute cu 2, 3 sau 4 paturi , cu baie proprie .
Blocul operator situat la et. al II-lea si al III-lea este dotat cu toate utilitatile pentru chirurgie deschisa, laparoscopie si histeroscopie dispune de sala de operatie dedicata operatiei cezariene .
Chirurgie ginecologica
– patologia benigna si maligna a aparatului genital feminin ;
– tratamentul chirurgical al incontinentei urinare de efort si al prolapsului uterin ;
– chirurgia tumorilor benigne ale sanului ;
– diagnosticul si terapia leziunilor precanceroase ale colului (electroconizatie, ERAD) ;
– diagnosticul si tratamentul sarcinii extrauterine ;
– diagnosticul si tratamentului bolii inflamatorii pelvine si a sindromului dureros cronic pelvin ;
-diagnosticul si tratamentul inferilitatii ;
– chiuretaje in scop diagnostic sau hemostatic .
In cadrul sectiei OG I sunt internate gravidele cu afectiuni asociate sarcinii sau induse de sarcina ( hipertensiune gestationala, preeclampsia , diabet gestational, hiperemeza de sarcina, amenintarea de avort sau de nastere prematura etc ).
Gravidele aflate in travaliu sunt monitorizate cardiotocografic sub supravegherea moaselor cu studii superioare si a medicilor de garda. Este incurajata mobilizarea in timpul travaliului , folosind mingea sau scaunul de nastere, sunt prezentate pozitii ce pot fi adoptate in fiecare etapa a travaliului sunt folosite metode naturale sau terapeutice de calmare a durerii.
Prin spitalizarea de zi sunt oferite servicii de monitorizare sarcina, screening cancere genital ( san, ovar, col sau endometru ) si diagnosticul afectiunilor genitale .