Spitalul Judetean de Urgenta Bacau este organizat si functioneaza conform prevederilor Legii 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare privind reforma in domeniul sanatatii, fiind cea mai mare unitate publica spitaliceasca din judetul Bacau, de interes local, judetean si regional, cu personalitate juridica avand menirea de a asigura servicii medicale preventive, curative, de recuperare, paliative, de ingrijire in caz de graviditate, maternitate si a nou-nascutului , la un nivel superior de competenta.
Ulterior emiterii OUG nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii catre autoritatile publice locale, managementul asistentei medicale a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau se afla sub autoritatea Consiliului Judetean Bacau, functioneaza pe str. Spiru Haret nr. 2-4, avand in structura sa un numar de 1361 de paturi alocate spitalizarilor continue, 75 de paturi pentru spitalizari de zi si 39 de paturi in UPU – SMURD ( adulti si pediatrie ).
Evaluat si clasificat conform Ordinului MS nr. 1764/2006 din punct de vedere al competentelor, a capacitatii de a asigura asistenta medicala, a disponibilitatilor umane si materiale, spitalul se incadreaza la nivelul de competenta II A asigurand rezolvarea cazurilor de urgente medico – chirurgicale din teritoriul arondat dar si pe cele care depasesc nivelul de competenta al unitatilor spitalicesti invecinate , fiind o institutie sanitara complexa, cu relevanta la nivel regional prin gama completa de specialitati medico – chirurgicale oferite , sustinute de echipamente de top, de diagnostic si terapie, de personal specializat , cu totii dorindu-ne ca acest statut sa fie construit permanent mai departe si imbunatatit prin incredere din partea populatiei deservite, prin cresterea gradului de satisfactie al acesteia, prin eficienta si promptitudinea serviciilor medicale oferite, prioritare fiind mereu interesele pacientului.
Spitalul Judetean de Urgenta Bacau are structura multipavilionara functionand pe o suprafata de aproximativ 9 ha, in structura lui aflandu-se ambulatoriul de specialitate integrat pentru adulti si cel de pediatrie, UPU-SMURD cu locatii separate pentru adulti si pediatrie, doua farmacii cu circuit inchis, laboratoare unice de analize medicale, de explorari functionale, de radiologie si imagistica medicala, de radiologie – RMN, sectii medico-chirurgicale, centrul de hemodializa, compartimente de prevenire si control al infectiilor nozocomiale, de ingrijiri paliative, de radioterapie, de recuperare, medicina fizica si balneologie, serviciul de anatomie patologica si cel de medicina legala.
Faptul ca Spitalul Judetean de Urgenta Bacau a obtinut din partea ANMCS incadrarea in categoria “ Nivel Acreditat “ pentru primul ciclu de acreditare confirma ca unitatea noastra spitaliceasca dispune de resursele si competentele profesionale necesare stabilite de ANMCS pentru a acorda ingrijiri medicale in specialitatile pe care le are in structura, respectand siguranta pacientilor si a angajatilor sai. In acest fel pacientul care se adreseaza unitatii noastre sanitare va avea siguranta ca va fi corect informat despre problemele lui de sanatate, despre posibilitatile spitalului de a i le trata pana la rezolvare.
O atentie deosebita este acordata resursei umane din spital, aceasta reprezentand esentiala baza de sustinere a activitatii derulate, de realizare a misiunii si atingerii obiectivelor institutiei si care este materializata in 2741 de posturi , din care 78 sunt de conducere si 2663 de executie.
In ultimii ani, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau a traversat un amplu si complex proces de modernizare a ambulatoriului de specialitate, a mai multor sectii clinice, a pavilionului de oncologie, a celui de medicina legala, de radioterapie, de boli infectioase adulti si copii , realitate care a dus la inregistrarea unui salt calitativ semnificativ , in primul rand pentru pacienti dar in egala masura si pentru personalul medical , in lumina conditiilor superioare de tratament si cazare. Toate acestea , coroborate cu dotarea masiva cu aparatura medicala moderna, a facut ca unitatea noastra spitaliceasca sa devina un mediu deosebit de atractiv pentru profesionistii din domeniu, de la medicii primari si specialisti , pana la rezidenti, personal mediu sanitar si echipa administrativa.